top of page

´Na 30 keer je kleding dragen nog steeds stijlvol´

{ Van 5 t/m 11 oktober 2023 vond de 10e editie van de Dutch Sustainable Fashion Week plaats. Deze Fashion Week richt zich op het zichtbaar maken van duurzame modeontwikkelingen in Nederland. Er vonden diverse activiteiten plaats in de steden Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Enschede, Groningen, Haarlem en Den Bosch. Het thema van dit jaar was: ´Na 30x dragen nog steeds stijlvol´. Op het moment dat wij onze kleding langer dragen en dus minder kopen, hoeft er ook minder geproduceerd te worden. De textielindustrie is namelijk nogal vervuilend..}

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Op donderdag 5 oktober was ik aanwezig bij de opening van de Dutch Sustainable Fashion Week in OX. Space in Rotterdam. Tijdens dit event kreeg ik diverse stijltips van duurzame stijlcoach Janneke Cloosterman. Heel praktisch kozen we één tweedehands broek van Ensô vintage waar we verschillende outfits mee samen stelden. In combinatie met items van The Swapshop, LUCID LEAH, IF Denim, TOAIE, Guave, el.résidu en kledingstukken uit mijn eigen kast maakten we te gekke looks!!


Hieronder vind je de tips en inzichten vanuit de stijlsessie met Janneke:


  1. Voeg accessoires toe! Ik ben zelf fan van nude kleuren en ondanks dat ik het vrouwelijk vind, is het soms wat voorzichtig. Tijdens de stijlsessie gebruikten we verschillende accessoires om de outfits wat spannender te maken. Zo droeg ik kleurrijke oorbellen van Toaie, voegden we een brede riem toe aan mijn eigen rok en maakte een kleurrijke sjaal de herfstlook helemaal compleet. Als je telkens wisselt tussen verschillende accessoires, is diezelfde outfit toch telkens weer een beetje anders.

  2. Winkel in je eigen kledingkast en maak nieuwe combinaties. Stal je kledingkast uit op bed en maak nieuwe creatieve combinaties. Ik weet zeker dat je heel wat nieuwe looks gaat vinden! Wees niet bang met kleuren combinaties. Janneke gaf mij de tip om maximaal drie verschillende kleuren te dragen.

  3. Maak je zomer items herfst/winter proof. Dat ene leuke jurkje laten wachten tot de zomer? Welnee! Met wat kleine aanpassingen kun je het in de herfst en winter ook nog prima dragen. Denk aan een pullover, coltrui, dikkere panty en een stel hoge knielaarzen.

  4. Bezoek de kleermaker. Sta je op het punt je lievielings-blazer weg te doen omdat er een vlek niet meer uitgaat, de knopen loszitten of de lengte niet meer naar je zin is? Doe het niet weg, maar ga kijken wat de kleermaker voor je kan betekenen. Wellicht kan er een leuke patch over de vlek heen en kan de blazer wat ingekort worden. Zo verleng je de levensduur van je kledingstuk en het is ook nog een stuk goedkoper dan een nieuwe kopen! Hetzelfde geldt voor een kapotte rits in een jas, laars of tas; zo gefixt.

  5. Kijk online voor stijl inspiratie. Een blouse kun je op zoveel verschillende manieren dragen. Op Instagram alleen al kun je tientallen al dan niet honderden video´s vinden waarin mensen laten zien hoe je basic kledingstukken kunt stijlen. Et voila, je hebt er zo weer 5 nieuwe tops bij zonder iets gekocht te hebben!


Laten we langer en met veel plezier onze kleding dragen!! Meer inspiratie over hoe je je kleding langer kunt dragen vind je op de website van Dutch Sustainable Fashion Week, dsfw.nl, en op hun instagram @dutchsustainablefashionweek

Lijkt een stijlsessie jou ook wel wat? Neem contact op met Janneke via Instagram,

@thesustainablestylist. Ze helpt je graag!


*Foto´s gemaakt door Joanne de Lijster Photography
Comments


bottom of page