top of page

´Elke stap richting duurzaamheid is er een´

Ik maak bewustere keuzes dan voorheen. Bij veel wat ik koop vraag ik me af; verklein ik met het kopen van dit product mijn footprint? Met andere woorden: is dit in zijn categorie het merk of product wat het minst schadelijk is voor mezelf, het milieu en/of dieren? Dit doe ik met betrekking tot bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en kleding. Zo vermijd ik o.a microplastics, dierproef en parabenen in cosmetica. Gebruik ik gecertificeerde biologisch afbreekbare wcreiniger. En winkel ik steeds vaker in tweedehands winkels en koop ik geen fast fashion items van 4 euro meer.


Dit is niet van de een op de andere dag veranderd. Ik zet hier steeds kleine stappen in. Ik doe ook zeker niet alles perfect. Ik rijd nog steeds een auto en ga buiten Europa met het vliegtuig op vakantie. Het is voor mij niet het ene of het andere uiterste. Elke kleine keuze die ik bewust maak, is een stap in de goede richting en dat is voor mij het belangrijkste. Als we dat allemaal doen, gaat het de goede kant op!


Ik neem je mee in de eerste switches die ik heb gemaakt om te laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Voor mij draait het vaak om hergebruiken en het vermijden van schadelijke stoffen/ingrediënten:  1. Van wegwerp wattenschijfjes naar wasbare wattenschijfjes. Ik kan ze keer op keer weer gebruiken nadat ik ze heb gewassen. Een wegwerp wattenschijfje gebruik je maar 1 keer en kan overigens vaak niet gerecycled worden.

  2. Van aluminiumfolie naar bijenwasdoeken. Yes, hergebruiken! Bee wrap vouw je makkelijk om voedsel, kommetjes of wat dan ook heen. Nadat je het hebt gebruikt spoel je het af met koud water, laat je het drogen en is het weer klaar voor gebruik! Ik doe er ongeveer een jaar mee. Je kunt ze in verschillende groottes kopen en o.a. vinden bij de Ekoplaza.

  3. Van glazen potten in de glasbak gooien naar hergebruiken voor wat anders. Zo gebruik ik glazen potten waar groente in heeft gezeten om mijn sesamolie in op te warmen of rozijnen in te doen. Er is overigens niets mis met het glas naar de glasbak brengen! Ik vind het persoonlijk leuk om te kijken waar ik iets nog voor kan gebruiken voordat ik het wegdoe.

  4. Van paraffine kaarsen naar sojakaarsen. Bij het branden van een paraffine kaars kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen die luchtvervuiling kunnen veroorzaken. Dit kan op zijn beurt weer een negatieve invloed op je gezondheid hebben. Bij natuurlijke kaarsenwas is dit minder het geval omdat dit natuurlijk materiaal is. Daarbij branden ze vaak ook nog langer! Kleine sidenote; mijn ervaring is dat ze alleen niet helemaal opbranden zoals vaak wel gezegd word. De waxinelicht kaarsjes van bijenwas (het merk Dipam) daarentegen wel! Dan kun je er ook voor kiezen om een ´kaarstab´ in een aromabrander te plaatsen. Mijn favoriet is de ´Soy wax rounds´ van het merk The Munio.

  5. Van 6x per dag de waterkoker vullen naar 3x per dag. Ik kook een liter water en die schenk ik in een thermoskan. Zo hoef ik de waterkoker minder vaak per dag aan te zetten. Ik ben zelf mega fan van Chilly´s flessen. Het blijft echt uren warm!

  6. Van tubes tandpasta naar tandpasta tabs. Wist je dat er in veel tandpasta microplastics zitten? Niet fijn voor jezelf en de oceaan. Ik gebruik de tabs van Smyle. Het zit in een glazen pot die je met een refill weer kunt aanvullen. Daarbij zitten er geen microplastics in, is het vegan en bevatten ze geen schadelijke ingrediënten zoals sulfaten.

Ik praat niet in termen als dat iets ´goed´ of ´slecht´ is. Ik ben geen expert, maar gewoon iemand die het interessant vind om op zoek te gaan naar duurzamere opties in alledaagse dingen. Dat maakt me enorm blij!


P.S De merken die ik noem zijn geen gesponsorde samenwerkingen. Puur uit eigen ervaring waar ik enthousiast over ben!!

Comentarios


bottom of page