top of page

´Informatiebronnen die je op weg helpen richting bewustere keuzes voor je kledingkast´

Tot december 2021 gaf ik zeker meer dan de helft van mijn geld uit aan tassen, schoenen en kleding. Ik dacht het nodig te hebben. Achteraf bleek dat het een manier was om een bepaalde leegte op te vullen. En guess what, hoeveel kleding ik ook kocht; het plezier was vaak voor korte duur. Ik had daarbij totaal geen weet van waar mijn items vandaan kwamen. Ik vond simpelweg het merk te gek en wilde het gewoon hebben.


Vanaf december 2021 ben ik mijn koopgedrag gaan veranderen. Normaal gesproken verander je bepaald gedrag niet zo snel van de een op de andere dag. Toch is dit bij mij gebeurd toen ik een inkijk kreeg in de vervuilende textielindustrie. Ik werd zo geraakt door wat ik in de documentaire ´The true cost´ zag, dat ik besloot er niet meer aan mee te willen doen. Dat was het begin van mijn reis naar bewustere keuzes maken. Wat niet altijd makkelijk is, eerlijk toegegeven. Maar het geeft zoveel voldoening om mijn geld uit te geven aan kledingitems die eerlijk geproduceerd zijn, dat het al het uitzoekwerk waard is. Daarbij zijn er inmiddels al zoveel hulpmiddelen om duurzame merken te vinden waardoor je echt niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.


Hier deel ik de voor mij alles veranderende documentaire en pioniers die mij hebben geïnspireerd en op weg hebben geholpen gedurende mijn reis.


1. De documentaire ´The true cost´- Onveilige werkomstandigheden, de rana plaza ramp

waarbij meer dan duizend mensen zijn omgekomen en drinkwater wat is vervuild door de

chemicaliën die gebruikt worden om bijvoorbeeld kleding te kleuren. Dit zijn enkele

voorbeelden van de misstanden binnen de fast fashion industrie. Waar het gaat om zoveel

mogelijk produceren voor zo weinig mogelijk geld. Weinig rekening houdend met mens,

dier en milieu. Met als doel dus dat bedrijven zoveel mogelijk geld kunnen verdienen.

Ik vond het zo afschuwelijk om te zien dat het mijn ogen opende waar ik mee bezig was.


2. Het boek ´A sustainable wardrobe´ van Stephanie van den Sigtenhorst- Toen ik mijn

koopgedrag wilde veranderen had ik geen idee waar ik moest beginnen. Ik kwam bij dit boek terecht en het heeft me inzichten en tips gegeven. Zo geeft Stephanie uitleg over verschillende certificaten voor eerlijke modemerken en duurzame stoffen, tips over waar je op kunt letten als je gaat winkelen en hoe je je kleding kunt verzorgen.

Het is een makkelijk leesbaar boek met informatie waarmee je je eerste stappen kunt zetten richting het maken van bewustere keuzes voor je kledingkast.


3. Het platform ´Soulstores´ van Talita Kalloe- Op deze website vindt je o.a. interviews met

duurzame ondernemers, artikelen over duurzame stoffen en kledingmerken en tips over hoe

je overall een duurzamere levensstijl kunt creëren.

Ik vind het zo inspirerend om verhalen te lezen van ondernemers die het anders willen doen. Met liefde creëren in plaats van het bereiken van een doel ten koste van anderen. Ook heeft het platform me kennis laten maken met vele prachtige modemerken die een tegengeluid geven richting de vervuilende fast fashion industrie.


Comments


bottom of page