top of page

´Mediteren is zo zweverig!´

Zo dacht ik er twee jaar geleden over. Mij niet gezien, urenlang in kleermakerszit. Je denkt toch niet dat dit me gaat helpen om de storm in mijn hoofd te kalmeren?! Daar is wel meer voor nodig dan een beetje stilte en een mega oncomfortabele houding.


Inmiddels zijn al mijn vooroordelen over mediteren verworpen en pluk ik de vruchten ervan. Ik doe het sinds april 2022 bijna dagelijks en wil niet meer zonder. Ik ben erachter gekomen dat mediteren juist heel 'down to earth' is. Althans als het gaat om contact maken met je lijf en een moment van stilte creëren waarin je simpelweg aanwezig kunt zijn. Een moment waarop je niet achter al je duizenden gedachten aanrent en daar actie op onderneemt of bezig bent met je to do lijst van de dag. Als je mediteren gebruikt om met aliens te communiceren, ja dat kan zweverig zijn.


Gewoon even al je aandacht gericht op wat er op dat moment in je omgaat of wat je voelt, zonder van alles te moeten. Want is het niet zo dat we veel van onszelf verwachten? We moeten van alles en nog wat op een dag. Maar hoe vaak maken we tijd voor dingen die ons blij maken? Waar we energie van krijgen? Wat we écht willen doen?


Er is geen goede of juiste manier wat mediteren betreft. Je hoeft niet urenlang in kleermakerszit te mediteren. Gedachten zullen er hoe dan ook zijn. Je doet het goed! Hoe lang, waar je het doet, begeleid of niet. Voor ieder wat wils en je kunt het doen op je eigen manier.


Steeds vaker hoor ik opmerkingen om me heen als; 'Ik wil graag beginnen met mediteren, maar ik weet niet waar ik moet beginnen' of 'Ik heb er geen tijd voor'. Wat ik begrijp, want alleen al het aanbod aan meditaties en apps is mega groot. En als je het idee hebt dat je een uur per dag moet mediteren, ja dan snap ik dat je daar niet zomaar tijd voor hebt.


Wat levert het mij op?

- Voelen waar ik zin in heb. Met een to do lijst weet ik soms even niet meer waar ik eigenlijk behoefte aan heb. En doe ik dingen simpelweg omdat ik wil dat ze gebeuren. De stilte opzoeken helpt me op verschillende momenten op de dag mijn focus te verleggen naar het doen van een activiteit waar ik rust of plezier uit haal. Dat maakt mijn dag veel leuker!

- Inzichten. Doordat ik me focus op mijn ademhaling en lichaam, word de stroming aan gedachten minder. Daarmee ook de ruis van angst, twijfel- en onzekere gedachten. Ik kan veel beter 'the bigger picuture' zien. Dat maakt dan ook vaak dat er ineens een oplossing of een volgende stap die ik kan zetten, naar boven komt.

- Opstarten in mijn eigen energie. Voordat ik door mijn social media scroll, begin ik mijn dag met een meditatie. Mijn brein en lichaam hebben in de nacht een reset gehad, waardoor ik weer blanco een nieuwe dag in kan gaan. Juist dat moment wil ik pakken om te starten met positieve gedachten en het uitspreken van mijn dankbaarheid. Soms is dit vijf minuten en soms een kwartier. Net waar ik behoefte aan heb.

- Rustiger in slaap komen. Vaak vind ik het heerlijk om de dag af te sluiten met een meditatie. Even de waan van de dag achter me laten. Me niet inlaten met allerlei pieker gedachten als ik dan eindelijk stil in bed lig. Dit is vaak een begeleide meditatie, omdat het luisteren naar een stem ervoor zorgt dat ik niet achter al mijn gedachten aan ga rennen.


Dit zijn enkele voordelen, maar ik kan er nog veel meer benoemen!4 Tips voor het beginnen met mediteren.

- Bekijk de documentaire van Headspace (meditatie app) op Netflix. Door middel van animatie wordt je meegenomen in de voordelen van meditatie en verschillende technieken.

- Download de app insight timer (gratis app) en luister naar verschillende stemmen. Wat ik fijn vind om naar te luisteren wil niet zeggen dat dit voor iemand anders net zo is. Kijk ook naar je voorkeur voor Engels- of Nederlandstalig.

- Begin met een ochtend- of avond mediatie van maximaal 15 minuten. Het gaat erom dat je ervaring op doet. Niet dat je het meteen mega lang volhoud.

- Gun jezelf een moment om even te zitten/liggen. Je bent het waard en je gaat jezelf beter leren kennen als je zo nu en dan even stilstaat. Oh en niet geheel onbelangrijk: kies een voor jou comfortabele houding. Kleermakerszit is geen must. Rechtop op een stoel zitten kan ook!


Ik ben ervan overtuigd dat het je van alles gaat opleveren als je ermee gaat experimenteren!


Comments


bottom of page