top of page

'Het nu heeft alles in zich'


Dit jaar ben ik de nieuwe columnist van het Nieuw Mos magazine. Het magazine over vitaliteit, aandacht, eerlijkheid & bezieling. Dit is mijn eerste column gepubliceerd in de lente editie (maart, 2024).

----------------------------------------------------------Gisteren is geweest. Morgen is er nog niet. Nu, dit moment, is alles wat er is.


Te veel bezig zijn met gisteren houd ons tegen in groei. Het blijft ons herinneren aan de spijt en schuld over wat we al dan niet hebben gedaan. Te veel bezig zijn met morgen ontneemt ons de kans om helemaal oké te zijn met wat er nu is. Het nu heeft ons zoveel te bieden. En nee, niet alleen de mediterende monnik op een Tibetaanse berg. Gewoon, jou en mij. Want wat een cadeau is het om nu hier te zijn.


Simpel, maar oh zo lastig.

Hoe mooi dit ook klinkt, ik vind het soms nogal uitdagend om 'gewoon' in het nu te zijn. Gedachten razen door mijn hoofd: Hoe kan ik mijn bedrijf laten groeien? Zullen klanten akkoord gaan met mijn prijzen? Wanneer gaat het nu gebeuren? Wat als het product niet goed genoeg is? Ik zit met een hoofd vol twijfel en angst.


Master 'Nu'

Een van mijn grote voorbeelden die mega goed in het nu kon zijn, is Edith Eger. Zij is holocaust overlever en schreef in haar boek 'De keuze' dat ze in haar hoofd altijd vrij was. Niemand kon de gedachten van haar afpakken. Ze koos ervoor om zich vast te klampen aan de fijne gedachten die haar hoop en moed gaven. En dat te bedenken dat elk moment haar laatste kon zijn.


Ik heb het zo ontzettend goed

Hoe kan ik dan nog rechtvaardigen dat ik hier in mijn fijne appartement, met alle middelen to mijn beschikking, me zorgen maak over de toekomst? Ik weet het, het is een extreem voorbeeld, maar toch zorgt het er elke keer voor dat ik een pas op de plaats neem. Ik geniet van vrijheid. Een goede gezondheid. Een dak boven mijn hoofd. Eten en drinken. Ik hoef niet altijd maar te streven naar meer. Wat niet betekent dat ik mijn dromen laat varen. Het betekent dat ik mezelf toestemming geef om te genieten van wat ik nu heb en doe.


Bewuste aandacht zou me gelukkiger maken

Ik geloof dat ik nog gelukkiger zal zijn als ik meer in het nu kan zijn. Daar op de bank, mediterend in stilte, vind ik vaak tevredenheid, geluk en dankbaarheid. In het moment met bewuste aandacht. De gedachten laat ik er zijn en veroordeel ik niet. Alles mag er zijn. Ik ben oké. Ik hoef even niets.


Comments


bottom of page