top of page

´Het is begonnen met moed en kwetsbaarheid´

Het eerste boek wat ik gelezen heb van Brené Brown ´Sterker dan ooit: de wijsheid van vallen en opstaan (2019)´ heeft me mega geïnspireerd. Ik las het boek in 2019. Ik werd compleet overdonderd door dit lefwijf. Hoe ze dingen aan durft te gaan, hoe ze zich uitspreekt en hoe ze ergens voor gaat zonder te weten waar ze uit gaat komen. Ik krijg bij haar sterk het gevoel dat ze ontzettend authentiek is. Zo wilde ik ook zijn. Zo wilde ik ook leven. Zij beschrijft het in haar boek als; in de arena staan. Ergens vol voor gaan zonder dat je weet of het een succes gaat worden. Wetende dat je een keer onderuitgaat. De vraag is wanneer.


 

Moedig zijn gaat voor mij hand in hand met jezelf kwetsbaar opstellen. Waar ik kwetsbaarheid eerder als een zwakte zag, zie ik dit nu juist als een grote kracht. Het maakt verbinding mogelijk. Het zorgt voor groei. Het maakt dat je jezelf volledig kunt zien en omarmen zoals je bent. Er is geen falen, enkel leren.


Kwetsbaarheid is voor mij bijvoorbeeld het onder ogen durven zien van de situatie. Moedig zijn is dan het lef hebben om het anders te gaan doen. Om stappen te ondernemen om de situatie te veranderen. Om vanuit je gevoel te kiezen in plaats van uit je hoofd (ofwel ego).


Kiezen voor moedig zijn heeft ervoor gezorgd dat ik uit mijn comfortzone ben gestapt. Dat ik stappen heb ondernomen om mijn leven te veranderen. Om mezelf gedeeltelijk te herprogrammeren. Niet omdat mijn ouders me niet goed hebben opgevoed, maar omdat ik niet gelukkig was.


Als ik er niet voor had gekozen om moedig te zijn, was ik niet de persoon die ik nu ben. Dan had ik niet de dingen gedaan die ik nu doe. Dan had ik gekozen voor een leven binnen mijn comfortzone. Wat kan daar misgaan? Ik weet en heb ervaren dat dit niet de plek is waar de magie gebeurd. Het is niet de plek waar je gaat leren over jezelf. Waarin je gaat groeien. Waarin je je grootste verlangens werkelijkheid gaat laten worden.


En dus kies ik inmiddels alweer vier jaar voor moed en kwetsbaarheid.Comments


bottom of page